PERSBERICHT

Amsterdam, 11 oktober 2018


Leefbaarheid kwetsbare wijken toegenomen door nieuw alarmsysteem
Woningbouwcorporaties: veiligheid en sociale cohesie in probleemwijken sterk gestegen

AMSTERDAM - Twee projecten van woningcorporaties Ymere en De Alliantie om een aantal kwetsbare wijken in Amsterdam Nieuw-West, Noord en Zuidoost uit te rusten met het slimme sociale alarmsysteem Homies leveren verrassende resultaten op: er zijn tijdens de testperiode géén inbraken gepleegd, bewoners voelen zich veiliger, en ze zijn meer bereid elkaar te helpen als hen om hulp wordt gevraagd.

Homies is een intelligent alarmsysteem dat bij onraad (inbraak, brand, rook) alle buren waarschuwt met een speciale groepsapp. Bijkomend voordeel is dat buren elkaar beter leren kennen, zich met elkaar verbonden voelen, naar elkaar omkijken. De proef in Amsterdam wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van woningcorporaties Ymere en De Alliantie. 

“We vinden het belangrijk dat onze huurders fijn wonen. En zich thuis veilig voelen”, zegt Eric van Kaam, directeur Verhuur en Wonen van woningcorporatie Ymere. “Homies versterkt het buurtgevoel. En vergroot de betrokkenheid van bewoners bij hun straat, buurt en wijk. Ze vergroten daarmee zelf het eigen netwerk en leren elkaar beter kennen. Dat vinden we belangrijk.”

Contact vooraf zonder alarmmelding 
Dick Koopman, directeur van Homies: “Sinds wij nu een jaar op de markt zijn zien we een stijgende belangstelling van woningcorporaties en gemeentes. De gemeente Amsterdam en Rotterdam trekken samen met ons op. Zij willen de wijken waarover zij zorgen hebben, omdat er sprake is van meer criminaliteit en minder sociale cohesie, met slimme technologie ondersteunen. Hoe meer huizen in een straat zijn aangesloten hoe fijnmaziger de hulp. De technologie is heel duidelijk ondersteunend en niet leidend. Bij een ‘alarmmelding’ van bijvoorbeeld inbraak, brand, rook waarschuwt Homies automatisch en direct de gezinsleden en vrienden én de omgeving. Via een groepsapp wordt een groep direct gewaarschuwd en gaan ze tot actie over. Juist dit laatste zorgt er op voorhand al voor dat buren elkaar meer spreken en ervaringen uitwisselen zonder dat er überhaupt een alarm is afgegaan. Vooral dit aspect trekt de aandacht van de overheden. De verwachting is dat we het komende jaar in Rotterdam en Amsterdam verder gaan uitbreiden en dat ook andere steden van start gaan. De bereidheid te investeren in buurtveiligheid is erg groot en mensen voelen zich ook thuis veiliger. 

De vijf belangrijkste resultaten van de pilot bij Ymere in het kort: 

  • 90% voelt zich veiliger thuis
  • 97% vindt dat ze de buren beter kunnen helpen
  • 41% spreekt meer met buurtgenoten
  • 90% acht de kans op inbraak kleiner 
  • 85% voelt zich veiliger in de buurt

De vijf belangrijkste resultaten van pilot bij de Alliantie in het kort: 

  • Veiligheidsgevoel in de woning is gestegen van een 6.9 naar een 8.3
  • Veiligheidsgevoel in de buurt is gestegen van een 6.5 naar een 7.3 
  • 67% gaat met een geruster gevoel de deur uit 
  • 66% vindt dat ze buren beter kunnen helpen 
  • De waardering voor de woningcorporatie is gestegen van een 8.0 voor de pilot naar een 8.9 na de pilot

Homies is een initiatief van

Contact

Download het volledige rapport

Benieuwd naar alle resultaten van de pilot met Homies in samenwerking met Ymere en de Alliantie? Vul uw gegevens in en download het volledige rapport met de antwoorden en reacties van bewoners. U krijgt het rapport dan zo spoedig mogelijk per mail toegestuurd.

Altijd iemand dichtbij

Je thuis veilig voelen gaat verder dan alleen jouw huis: je veilig voelen in je straat en buurt is daarvoor ook heel belangrijk. Veiligheid met de buurt samen aanpakken vinden wij daarom heel logisch.

Wij bouwen per buurt een netwerk van mensen die voor elkaar klaar staan. Hierdoor kan er altijd wel iemand poolshoogte nemen als een alarm afgaat.

Hoe werkt HomiesDownload rapport

Voor persgerelateerde vragen

Meer informatie over Homies

Public Relations
David Gribnau
E: david@gribnau.com
T: +31 (0)6 - 204 153 29

Homies
Rob Verduin
E: rob@homies.nu
T: +31 (0)6 - 821 591 85